Home » “Ostržkove dogodivščine”. » Projekt.

Projekt.

V sklopu projekta želimo povedati resnično zgodbo o Ostržku, ki jo mnogi zmotno enačijo z Disneyevo različico. Izvirno zgodbo sestavljajo: omlete, ki letijo skozi okno, kresnice, kače, skopci, polži, kune, svizci, papige, črni psi, beli kosi, ogromna cvrtja, morski psi … Tu so tudi laži, ki jih je treba kaznovati, a le ko jih govori Ostržek. Hujše laži, ki jih govorijo odrasli, se čarobno spremenijo v vzgojne.

Maurizio Stagni zgodbo prebira iz drugačnega zornega kota in pri tem ne išče simbolizma in reinterpretacije, zvesto sledi Collodijevi različici ter jo upodablja v slikah.

Gre za predstavo, ki jo sestavljajo risbe, pesmi, zvočni efekti in pripoved. Ponudbo dopolnjujeta filatelistični odpis in večerja, ki bo goste – gledalce presenetila z jedmi iz preproste okisane cvetače ali orehovega jedrca ali s pantagruelske večerje, ki se odvija v gostilni »pri Rdečem raku«. Pokusili bomo Artusijeve recepte, v »Ostržkovih dogodivščinah« jih je veliko, ki jih dopolnjuje istrsko-julijska tradicija in ustvarjalnost kuharskih mojstrov.

Projekt ne prinaša le zgodbe o lutki – marioneti, tu je še zgodba o poštni znamki z imenom “Ostržek”, vključuje Camillerijeve in Gregorettijeve verze za Ostržka, kot ga Brljav in Zvitorepka “slabo” gledata, razrešuje like, kot je lutkar Ognježer …

Ostržek in Trst sta izjemna dvojica glede na to, da je mesto edinstveno, tu je svetovno znana lutka – marioneta postala izposojen simbol za »neposrednost« mesta, ki ga sestavljajo različne, večplastne, združene in na koncu še razdeljene identitete zaradi neke podedovane narodnostne pripadnosti. Prišel je čas za Ostržkovo razrešitev od vlog, ki jih nikoli ni imel, še manj želel. S projektom »Zgodba o Ostržkovih dogodivščinah po Carlu Collodiju« želimo preprosto povedati čudovito zgodbo.

Projekt bo zaživel zvečer, 21. oktobra z mnogimi presenečenji; glavno vlogo bo imel super heroj z imenom Ostržek, sodelovala bo nekoliko lažniva Modra vila, naduhi morski pes, vokalna skupina, pripovedovalec in … Veliko več . .. Obljubimo!