Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 06

Epizoda 06

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizia Stagnija. Povzeto iz 16. in 17. poglavja Le avventure di PINOCCHIO Carla Collodija.

Pin-060. Sokol in Koder rešita Ostržka.

Ko je deklica sinje modrih las videla Ostržka, ki je visel na veji starega hrasta, je poklicala Sokola, naj pretrga obešencu vrv in Kodra, da ga odnese domov.


Pin-061. Soočanje treh zdravnikov in nobene diagnoze.

Poklicali so tri zdravnike: vrano, čuka in … murna Modreca. Diagnoze so bile precej nejasne: “Lutka je mrtva, a če ne bi bila mrtva, bi to pomenilo, da je živa”. Murn Modrec je bil tam samo zato, da je poudaril, kako poreden je njegov stari znanec Ostržek. Tudi o solzah, ki so se “pacientu” zlile po murnovih besedah, sta bila druga dva zdravnika enakega, toda nasprotnega mnenja. Če joka, to pomeni, da je živ za vrana, za zdravnika čuka pa: če joka, to pomeni, da “mu smrt teži”.


Pin-062. 4 zajci grobarji.

Ostržek je moral spiti grenko zdravilo za kroglice iz sladkorja, ki jih je rad požrešno jedel. Ko je na koncu pojedel samo sladkorne kroglice, so v sobo prišli 4 črni zajci grobarji s krsto na ramenih, da bodo Ostržka odnesli stran. Če ne bo spil grenkega zdravila, bo umrl zaradi vročine. Posledično je Ostržek res pogoltnil grenko zdravilo.Pin-063. Modra vila in Ostržek.

“Kam si dal štiri zlatnike?” je Ostržka vprašala Modra vila … Ker so morilci vso noč tekli za njim, da bi ga zabodli in na koncu še obesili, da bi mu lahko pobrali skrite kovance in predvsem ker ga je ravno Modra vila zapustila hudodelcema, se je Ostržkovo previdnost, da ne bi povedal vse resnice, kaznovalo s podaljšanjem nosu.Pin-064. Ostržkov nos in žolne.

Obstajajo laži s kratkimi nogami in laži dolgega nosu. Ostržku se je nos tako podaljšal, da ni mogel več skozi vrata. Modra vila je Ostržka pustila jokati dobre pol ure, dokler ni »njem videla preobrazbe in oči iz glave zaradi velike žalosti”. Poklicala je nato tisoč žoln, ki so mu »pokljuvale« nos, da je bil spet »normalen«.


Pin-065. Ostržeka rešijo dolgega nosu.

Ko je nos bil spet “normalen”, je vila Ostržku predlagala, naj ostane z njo kot “bratec in sestrica”. Na družinskem zboru je manjkal samo Pepe.


Pin-066. Ostržek in njegove zadnje obljube.

Ona je “Polento” že opozorila (šepetaje, da vas ne sliši), treba mu naproti.


Pin-067. Ostržka obvarje sestrica.

Sestrica se je priporočila, naj se Ostržek ne »izgubi«.


Pin-068. Srečati Pepeta.

Rekla mu je: “Pojdi po gozdni poti in” …   


Pin-069. Gozdna pot.

… “srečal ga boš!”Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!