Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » JUNAKI » BRLJAV IN ZVITOREPKA

BRLJAV IN ZVITOREPKA

Brljav in Zvitorepka skušata spremeniti svojo podobo prevarantov.

Brljav in Zvitorepka ko jih je Ostržek imel za dobre prijatelje.

Brljav in Zvitorepka: 

Midva sva  prava vzgojitelja a kljub temu da sva brez madeža, blatili so naju mnogi. Najin portret, ki ga je Collodi naslikal, res ni lep: prikazana sva kot prevaranta, rojena tatova in velika lopova. Ampak zdaj sva tu, da vsem poveva, kaj je resnica.


Nekega dne nama je prišlo na ušesa, da je lutka, Ostržek po imenu, nepopravljivi pobalin. Odločila sva se, da ga podučiva in naučiva lepega vedenja. Povedala sva mu, da se njegov denar, če posejan, magično pomnoži. V trenutku je perdlog sprejel in kovance zakopal. Denar sva v naglici izkopala in si ga v žep dala.


Ta naša gesta je bila napačno razumljena, od Collodija slabo presojena. In tako sva bila ovekovečena kot dva izurjena sleparja. Midva pa sva to naredila le v izobraževalne namene z zelo dobrim razlogom: to, da Ostržku dobro lekcijo dava, da postane manj lahkoveren. Želela sva kovance mu vrniti, a nisva mogla ugotoviti, kam se je fant zatekel. Vse možne poti sva prehodila, nič izpustila, a ga nisva dobila. In tako se spogledala


in odločila, da mirne vesti v dobrodelne namene denar spremeniva.

Lisica Zvitorepka
Maček Brljav

MAČEK BRLJAV:

Kupil sem sto zobotrebcev za sto starcev brez zob.

LISICA ZVITOREPKA:

Sto parov čevljev sem dal za ubogo stonogo.

MAČEK-LISICA:

Za prebarvanje modrolase vile sva zapravila šest tisoč florinov.

MAČEK:

Nove uniforme za zajce grobarje stale so me dva tisoč cekinov.

LISICA:

Za livrejo dobrega psa Bliska, zapravil sem več kot štiri tisoč zlatnikov.

MAČEK-LISICA:

Dvesto stolov sva kupila za bele miške, da lahko počivajo, ko so utrujene.

In tako neko jutro zbudila sva se brez enega cekina. In to je, gospodje, čista resnica če sva sedaj berača je samo iz najine dobrote pogača. In zdaj usmiljenja prosiva. Bodite dobrodelni. Bodite dobrodelni. Zdaj to je naš zaključek. Želiva si prenove od vse te grozljive sramote, ki škoduje dostojanstvu. Brez vsake zlobe želiva si samo pravice.

Besedilo sta napisala Camilleri in Gregoretti, kjer maček in lisica zahtevata sojenje, da bi dosegla pravico.

Ostržek (slabo) gledan iz oči Brljava in Zvitorepke, izdala je založba “GIUNTI”. Multimedijska opera z glasbo Lucia Gregorettija in v režiji Colektiva Shorofsky je bila uprizorjena aprila 2016 v gledališču Teatro Massimo v Palermu. Pisatelja, dolgoletna prijatelja, se zabavata ob preoblačenju in igranju vlog mačka (Gregoretti) in lisice (Camilleri) v tem presenetljivem Ostržku, vse v poljubljenih in zapetih rimah.