Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » JUNAKI » PEPE

PEPE

Zgodba “Ostržkove dogodivščine” prične z dvema mizarjema na koncu delavne kariere. Mojster Višnja, ki ni preveč ustvarjalen in potrebuje gotovost, s kosom lesa, ki govori, preprosto želi narediti nogo mize, Pepe pa je ustvarjalen, briljantno sposoben narisati lonec, ki vre na ognju, kot bi bil pravi. Ostržek skuša svojo veliko lakoto potešiti tako, da zaman stika po loncu.

Pepe vstopi v delavnico svojega bližnjega prijatelja z idejo, da bi ob koncu svoje delovne dobe potoval po svetu, želi si ogledati druge kraje in z odprtim duhom želi zgraditi lutko, s katero bi uresničil svoje sanje. Navsezadnje si lahko ob koncu kariere dovoli razkošje, da zapusti svoje stranke in potujete po svetu … Če ne ob upokojitvi, kdaj pa? Če želi zgraditi lutko, potrebujete dobro idejo, potem mora vedeti, kako se to naredi, in nadaljevati s projektom, ne da bi se bal, da mu bo ta kos lesa pokazal jezik, ga brcnil in nato pobegnil. Resnično dobra priložnost, da spet zgradi nekaj izjemnega. Koj Ostržek dobi noge pobegne in ga Pepe v teku ne utegne doseči. To pomeni, da je izdelek popoln. Seveda mu še vedno manjkajo ušesa in ga je nesmiselno klicati, a nekaj podrobnosti je treba kreativcu odpustiti.

Lutki je treba pokazati, da se v življenju malo ali nič ne prejme brez najmanjšega odrekanja, tako da za nakup abecednika proda suknjo. Potem pa se vrne domov iz zapora s tremi hruškami, ki so eden najdragocenejših sadežev. Pepe ni bogat, a tudi ne reven, kot ga filmografija vedno predstavlja.

Kasneje bo več mesecev potoval po svetu, da bi našel Ostržka. To lahko naredi na podlagi svojih sposobnosti, zgradil je čoln za plovbo po oceanu. Težko si predstavljamo, da ni bil zelo spreten mizar. Tudi v trebuhu morskega psa je iznajdljivi Pepe preživel dve leti do prihoda Ostržka.

Konec razkrije pravo veščino mizarja, ki je očitno veliko več kot popravljalec ali sestavljalec stolov, miz, omar … Bil je rezljar, med najnovejšimi opisi Collodija pa najdemo Pepeta, ki izrezlja čudovit okvir, poln listov, cvetov in glav različnih živali.