Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 15 » RAVNATELJEV GOVOR

RAVNATELJEV GOVOR

Še ena Collodijeva mojstrovina za predstavitev direktorja cirkusa ob prvi predstavi osla Ostržka.

Ko se je končal prvi del predstave, se je predstavil številnemu občinstvu sam cirkuški ravnatelj. Oblečen v črn frak in v bele tesne hlače, obut pa v usnjene škornje, ki so mu segali do kolen, se je globoko priklonil in svečano spregovoril:

»Spoštovano občinstvo, cenjeni gospodje in plemenite gospe! Ponižno podpisani si čtejem v posebno čast in zadoščenje, da lahko na svoji poti skozi to slavno mesto predstavim vrlemu in nadvse uglednemu občinstvu slovitega oslička Ostržka, ki ga je doletela čast, da je že plesal pred obličji kraljevskih veličanstev na vseh glavnih dvorih Evrope. Zahvaljujoč se za vašo udeležbo, ki nam je v veliko spodbudo, vam kličem: uživajte in ploskajte!«

Ko ga je ravnatelj predstavil občinstvu, je spregovoril takole:

»Spoštovani poslušalci! Ne bom vam prikrival silnih težav, ki sem jih moral premagovati, ko sem učil in krotil tega neugnanca, medtem ko se je svobodno pasel od gorovja do gorovja po nižavah vročega zemeljskega pasu. Opazujte samo, prosim vas, to strašno divjost, ki žari iz njegovih oči! In ker so bili zaman vsi napori, da bi ga udomačil in pripravil do tega, da bi začel živeti življenje omikanih četveronožcev, sem se moral večkrat po sili začeti k mili govoriti biča. On pa, namesto da bi me za te ljubeznivosti vzljubil, se je odvračal od mene s črno nehvaležnostjo. Po Galenovem sistemu se mi je pa posrečilo odkriti v njegovi lobanji majhni kostni izrastek, ki ga je sama medicejska univerza v Parizu prepoznala za obnovitveno kobuljo lasišča in vojnega plesa. Zato semsi zadal nalogo, da ga naučim plesati in skakati spozi obroče in sode s papirnato podlogo. Občudujte ga in potem presodite sami!

Preden se pa od vas po-oslovim, dovoljite, gospoda moja, da vas še povabim za jutri popoldne na večerno predstavo. V primeru, da bi grozilo deževno vreme z nalivom, se večerna predstava preloži na jutri zjutraj ob enajsti uri pošpoldanskega časa.«


Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!