Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 04

Epizoda 04

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizio Stagni: povzeto iz “Le avventure di PINOCCHIO” Carla Collodija v poglavjih 7., 8., 9., 10., 11. in 12.

Pin-032. Ostržek poje 3 hruške z olupki in ogrizki hkrati.

Ostržkova huda lakota je premagala vse ovire, pojedel je celo lupine in pečke treh hrušk, ki so bile Pepetov zajtrk.


Pin-033. Ostržek se odpravi v šolo.

Lepo oblečen in z abecednikom pod pazduho končno odpeketa proti šoli.


Pin-034. Lutka ne more prezreti VELIKEGA LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA.

In evo… Collodi se je pošalil na račun Ostržka. Kako lahko lutki, ki je usmerjena v žrtvovanje, predanost, odrekanje… pot prekriža lutkar Ognježer z VELIKIM LUTKOVNIM GLEDALIŠČEM?! Ostržek proda abecednik, katerega je njegov oče drago plačal …


Pin-035. Pavliha in Jurček.

… Vstopil je v gledališče in na odru zagledal Pavliho in Jurčka, zatopljena v običajne norčije.


Pin-036. Lutke prepoznajo Ostržka.

Ostržek je bil star le nekaj dni, a so ga vse lutke vseeno prepoznale, pozdravile in sprejele kot brata. Gledalci, ki so videli, da se je predstava ustavila, pa so bili začudeni in nejevoljni.


Pin-037. Lutkar Ognježer.

Precej bolj nezadovoljen z vsem hrupom, ki je nastal zaradi Ostržkovega obiska, je bil Ognježer, gospodar lutkovnega gledališča. Bil je človek, ki je izgledal kot zlobni velikan: ogromen in z dolgo, dolgo črno brado.


Pin-038. Ovnov ogenj.

Po pokvarjeni predstavi se je med lutkami razširila groza. Ognježer je namreč ukazal Pavlihi in Jurčku, naj Ostržka vržeta v ogenj, da bo oven res dobro zapečen. Ostržek, obupan, je …


Pin-039. Ognježer je od ganjenosti kihnil.

Ognježer je kihnil … to se je zgodilo le, ko je bil ganjen. Ostržka ni zažgal, prizanesel mu je, ker ga je ganil njegov obup.


Pin-040. Orožniki morajo sežgati Pavliho.

Ognježer je ukazal dvema Orožnikoma, naj nemesto Ostržka vržeta v ogenj Pavliho. Toda Ostržek se je čutil odgovornega za to, kar se je zgodilo v gledališču, in se ponudil, da zažgejo njega namesto Pavlihe. Rezultat tega velikodušnega dejanja je bil, da je velikan spet kihnil.


Pin-041.Pepe, najrevnejši med reveži.

Ostržek je bil hvaležen, da ni bil nihče zažgan, zato je …


Pin-042. Poljub Ognježerju.

… kot veverica splezal po lutkarjevi bradi in ga poljubil na nos.


Pin-043. Ognježer podari Ostržku pet zlatnikov.

Te nevarne pustolovščine je konec, ko Ostržek razkrije Ognježerju, da je njegov očka najrevnejši med revnimi in Ognježer mu podari per zlatnikov.


Pin-044. Ostržek se vrne domov.

Ostržek, tokrat zelo bogat in vesel, teče domov. Navsezadnje je zaradi svojih dobrih namenov in velikodušnosti ob srečanju z dobrim velikanom dobil pet zlatnikov.Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!