Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 04

Epizoda 04

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizio Stagni Povzeto iz 7., 8., 9. , 10., 11. in 12. poglavja Le avventure di PINOCCHIO Carla Collodija.

Pin-035. Ostržek poje 3 hruške z olupki in ogrizki hkrati.

Ostržkova neusmiljena lakota je premagala ves odpor, pojedel je celo olupke in ogrizke treh hrušk, ki so bile Pepetov zajtrk.


Pin-036. Ostržek se odpravi v šolo.

Lepo oblečen in z abecednikom pod roko se je napotil proti šoli.


Pin-037. Lutka ne more prezreti VELIKEGA LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA.

In evo… Collodi se je pošalil z Ostržkom. Kako je mogel lutki, ki je bila usmerjena v žrtvovanje, predanost, odrekanje, postaviti na pot Ognježerovo VELIKO LUTKOVNO GLEDALIŠČE?! Saj ko je Ostržek prodal abecednik, ki ga je njegov oče slano plačal …


Pin-038. Pavliha in Jurček.

… je stopil v gledališče in na odru zagledal Pavliho in Jurčka, ki sta bila zatopljena v običajne norčije.


Pin-039. Lutke prepoznajo Ostržka.

Ostržek je bil star le nekaj dni, a so ga vse lutke poznale, ga pozdravljale in sprejele medse kot brata, gledalci so bili začudeni in nezadovoljni, saj se je predstava zaradi tega prekinila.


Pin-040. Lutkar Ognježer.

Posebno nezadovoljen zaradi velike zmešnjave, ki je nastala zaradi Ostržkovega obiska, je bil Ognježer, gospodar velikega lutkovnega gledališča. Bil je mož, ki se je zdel hudoben grdun: bil je velikanski in imel je dolgo, dolgo črno, črno brado.


Pin-041. Ovnov ogenj.

Po propadli predstavi je lutke preplavila groza, ko je Ognježer ukazal Pavlihi in Jurčku, naj Ostržka vržeta v ogenj, da bo dovolj toplo za ovnovo peko. Ostržek je tako obupoval, da je …


Pin-042. Ognježer je od ganjenosti kihnil.

Ognježer je kihnil; to se je zgodilo le, ko je bil ganjen. Zato je presenečenemu Ostržku prihranil sežig.


Pin-044. Orožniki morajo sežgati Pavliho.

Ognježer je ukazal dvema lutkama – orožnikoma, naj namesto Ostržka vržeta v ogenj Pavliho. Toda Ostržek se je čutil odgovornega za vse, kar se je zgodilo v gledališču in se ponudil se je, da namesto Pavlihe zažgejo njega. Možakar je zaradi velikodušnega dejanja spet kihnil.


Pin-045.Pepe, najrevnejši med reveži.

Ostržek je bil hvaležen, da so se vsi rešili pred sežigom.


Pin-046. Poljub Ognježerju.

Splezal je kot veverica po lutkarjevi bradi in ga lepo poljubil na nos.


Pin-047. Ognježer podari Ostržku pet zlatnikov.

Nevarne pustolovščine je bilo konec, ko je Ostržek razkril Ognježerju, da je njegov oče najrevnejši med revnimi, ta pa mu je podaril pet zlatnikov s priporočilom, naj jih nese očetu.


Pin-048. Ostržek se vrne domov.

Zelo bogat in vesel je tokrat Ostržek tekel domov. Navsezadnje so mu njegovi dobri nameni, velikodušnost in srečanje s plemenitim možem prinesli pet zlatnikov.Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!