Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 08

Epizoda 08

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizia Stagnija. Povzeto iz 20., 21. in 22. poglavja Le avventure di PINOCCHIO Carla Collodija.

Pin-079. Ostržek je prost.

Cesar mesta Trapolovec je osvobodil vse, ki so kaj zakrivili, Ostržka pa ne. Šele ko je svojemu ječarju priznal, da je tudi sam baraba, mu je ta odprl vrata zapora in mu dovolil, da je zbežal.


Pin-080/081. Ostržek skače v luže 1.

Tekel je in skalal kot hrt; med tekom mu je blato iz luž pljuskalo po kapici. Lutke se tli le dotikajo, tu pa je Ostržek jasno brez niti, ki bi ga zadrževale nad odrom realnosti; predstavljam si, da se je prav rad nekoliko umazal z blatom.

Pin-082. Ostržek skače v luže 2.

Na poti je srečal kačo, iz repa se ji je kadelo kot iz dimnika, imela je zeleno kožo in ognjene oči. Sprva se ni dalo mimo nje. Bila je videti bolj mrtva kot živa.


Pin-083. Kača.

Kača NI BILA sploh MRTVA; kar naenkrat se je dvignila kot vzmet!


Pin-084. Ostržek caplja.

Ostržek se je tako prestrašil, da je poskočil in zabil glavo v blato ter “strmoglavo neverjetno hitro capljal”.


Pin-085.Mrtva kača.

„Kača je izbruhnila v smeh. Smejala se je smejala in smejala, dokler ji ni od napora zaradi premočnega smeha počila prsna žila: potem je zares poginila”.


Pin-086. Skopec.

Na poti nazaj, ker je bil zelo lačen, je skušal okrasti nekaj sladkih moškatnih grozdov iz neke njive tam blizu. Ujel se je v skopca in ostal vklenjen pozno v noč, ko …


Pin-087. Ostržek in kresnica.

Kresnica mu je priskočila na pomoč. Rekla mu je le: “Lakota, fant moj, ni dober vzrok, da bi si prisvajali tuje imetje.”


Njun pogovor je prekinil kmet, ki je postavil skopce, da bi ulovil kune, ki mu pobijajo kokoši. “Kdor krade grozdje, lahko krade tudi kokoši! Dal ti bom lekcijo, ki je ne boš zlahka pozabil!”, je rekel kmet, ko je zagledal vklenjeno lutko. Doma jo je privezal na Sultanovo vrv, stari pes čuvaj je namreč pred kratkim poginil.

Pin-088.Ostržek, kokoši in kune.

Ostržek je kmalu ugotovil, da se je kmetov pes čuvaj pajdašil s kunami med njihovimi napadi. Prav tako so mu te obljubile, kot prej Sultanu, celo kokoš, če bi se ne menil za njihovo prisotnost med ropom v kokošnjaku.

Pin-089.Ostržek proti domu.

Ostržek je bil prost; pošteno je pomagal pri ulovu kun, ne da bi pri tem skvaril slovesa starega psa, ki ga vsekakor ni bilo več. »Čemu bi obtoževal mrtve? … Mrtvi so mrtvi in ​​najbolje je, da jih pustimo pri miru! …« tako je mislil Ostržek, ki je, končno osvobojen, takoj pobegnil čez polja in ni se ustavil niti za minuto, dokler ni prišel do glavne ceste, ki naj bi ga vodila do Viline hišice.Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!