Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 11

Epizoda 11

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizia Stagnija. Povzeto iz 26. in 27. poglavja Le avventure di PINOCCHIO Carla Collodija.

Pin-115. Ostržek se uveljavlja 1.

Ostržek je bil nenavaden lesen šolar, sošolci so se norčevali iz njega, ga žalili in zbadali … Na koncu so šale razjezile Ostržka, ki je zahteval spoštovanje. Eden najpredrznejših ga je hotel prijeti dobesedno za nos, a je v zameno prejel lepo leseno brco v golen.


Pin-116. Ostržek se uveljavlja 2.

“Ojoj! Kako vražje trde binglje!” je zajavkal deček in si tipal podplutbo.


Pin-117. Ostržek se uveljavlja 3.

“In kakšne rogovile so ti komolci – za vraga! – še trše od nog!” je zastokal drugi, ki jo je zaradi neslanih šal skupil in dobil krepak sunek v rebra.


Pin-118. Vzorni učenec.

S to brco in s sunkom v rebra si je Ostržek takoj pridobil ugled in spoštovanje vseh učencev.


Pin-119. Tečejo na ogled strašnega morskega psa.

Nekega dne so mu prav tisti lahkomiselni tovariši povedali, da v morju živi hud in ogromen morski pes. Tisti, ki je verjetno pogoltnil očeta Pepeta. Tako se je Ostržek pustil prepričati in je prvi stekel proti plaži.


Pin-120. Morski pes.

Morski pes je res krožil tam, vendar ne v tistem trenutku. To je bila še ena potegavščina proti Ostržku, ki se je tokrat razjezil. Sošolci so ga dodobra potegnili, da odvrne dan pouka, ker je tako priden in marljiv, da so vsi v očeh učiteljice videti še bolj poredni, kot so v resnici.


Pin-121.S pestjo po glavi.

Ostržek jih je posmehovaje primerjal s sedmimi naglavnimi grehi. Najbolj srboriti paglavec, užaljen, ga je z vso silo kresnil s pestjo po glavi.


Pin-122/123. Velika bitka.

Pravijo, da kdor daje, mu vračajo z obrestmi. Kakor je bilo pričakovati, je Ostržek takoj z udarcem odgovoril na udarec in na mah se je vnela splošna srdita bitka.


Pin-124/125. Podpludbe za spomin.

Čeprav je bil Ostržek sam proti vsem, se je vendar branil kakor junak. Z nogami iz grčavega lesa je tako spretno otepal okrog sebe, da je držal sovražnike ves čas v primerni razdalji.


Pin-126. Nepremagljiv Ostržek.

Otroci,ki jih je močno jezilo, ker mu niso mogli od blizu do živega, so se odločili zdaj za boj iz daljave. Začeli so ga bombardirati s knjigami.


Pin-127. Boj s knjigami.

Vnel se je boj z abecedniki, slovnicami in drugimi podobnimi bukvami. Ostržek, bistrook in pretkan, kakor je bil, se je spretno izmikal in sklanjal, tako da so mu knjige frčale čez glavo in padale v morje. Ribe so mislile, da je to grižljaj zanje, in so kar v tropih priplavale na površje.


Pin-128. Morski rak.

Morski rak je počasi prilezel na obalo in zahreščal z glasom pokvarjene pozavne, naj le prenehajo s takimi pretepi, saj se nikdar ne dobro končajo. Ostržek mu je odgovoril vse prej kakor ljubeznivo:

” Kar pomiri se, mora škarjasta! Ali ne bi rajši použil zdravila proti hripavosti? V posteljo se spravi, prismoda, in glej, da se dobro prepotiš!


Pin-129.Ranjeni Nejček.

Računica, z debelo lepenko vezana knjiga, s hrbtom in robovi iz usnja je lahko nevarna če prileti v glavo in ne na šolsko klop. Neki paglavec jo je pograbil, pomeril z njo v Ostržkovo glavo in na vso moč zalučal vanj. Toda namesto da bi zadel Ostržka, je knjiga priletela z vso težo nekemu drugemu šolarčku naravnost v glavo. Bled ko zid je omahnil. Nejček je zgledal mrtev.


Pin-130. Orožniki.

Orožnika, ki sta prišla mimo, sta videla Nejca na tleh in vprašala Ostržka kaj se je zgodilo. Ostržek jima pokaže svojo debelo vezano knjigo. On seveda ni bil kriv nezgode a orožnika mu nista verjela. Takoj sta ga obsodila za krivega in aretirala.Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!