Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 12

Epizoda 12

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizia Stagnija. Povzeto iz 27. poglavja Le avventure di PINOCCHIO Carla Collodija.

Pin-131. Ostržek med orožnikoma.

Orožnika sta poklicala ribiče, ki so pravkar priveslali s čolnom mimo in jim izročila Nejca z ukazom naj mu pomagajo. Nato sta se obrnila k Ostržku, ga postavila medse in mu velela po vojaško: “Naprej! Pa naglo stopaj, sicer gorje ti!”


Pin-132. Sunek vetra.

Močan sunek vetra je lahko srečna rešitev. Strgal je ostržku kapo z glave in mu jo odnesel po zraku kakih deset korakov daleč.Ostržek je vprašal orožnika če lahko stopi ponjo. Šel je in pobral kapo, toda namesto da bi si jo nataknil na glavo, jo je stisnil med zobe in v divjem diru stekel proti obali. Orožnika sta takoj spoznala, da bi gas ama zaman lovila.


Pin-133. Blisk.

Naščuvala sta zato nanj velikega ovčarskega psa, ki je odnesel na vseh pasjih tekmah prvo nagrado. Ostržek je bil uren, pes še hitrejši. Ljudje, ki so se gnetili na oknih in po cesti, so z veliko napetostjo pričakovali, kakšen bo izid te divje dirke.


Pin-134. Beg pred Bliskom.

Med obupnim begom je doživel Ostržek strahoten trenutek…


Pin-135. Sliši sopenje in Bliskovo sapo.

Blisk (tako je bilo ime psu) ga je namreč v silnem naletu skoraj ujel. Ostržek je že slišal tik za sabo težko pasje sopenje in čutil celό vroč puh Bliskove sape.


Pin-136. Skok in čofot v vodo.

Komaj je prisopihal do obale, pognal se je kot žaba z mojsterskim skokom v vodo. Blisk se je hotel sicer ustaviti, spričo prisilnega zaleta pa se mu to ni posrečilo in čofnil je tudi sam v vodo. Nesrečnež pa ni znal plavati.


Pin-137. Ni znal plavati.

Ostržek mu je stekel na pomoč, vendar z določeno previdnostjo glede na pretekle dogodke.


Pin-138. Blisk skoraj rešen.

Ko mu je pes obljubil, da ga ne bo več zasledoval in nadlegoval je Blisku Ostržek pomagal in ga za rep odvlekel na varno.


Pin-139. Blisk na varnem.

Ubogi pes se ni mogel več držeti na nogah. Proti svoji volji se je tako napil slane vode, da je bil podoben napihnjenemu balonu. Kljub vsemu pa Ostržek psu le ni preveč zaupal. Iz previdnosti se je pognal spet v vodo in, ko se je oddaljevalod obale, je zaklical rešenemu prijatelju:- Zdravo , Blisk! Srečno pot pa pozdravi doma!- Zdravo, Ostržek!- je odgovoril pes – prisrčna ti hvala, da si me rešil smrti. Dobrota ni sirota. Če le nanese prilika, se ti oddolžim.-Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!