Home » “Ostržkove dogodivščine” » “Ostržkove dogodivščine”. Glavna stran » EPIZODE » Epizoda 12

Epizoda 12

BESEDILO in ILUSTRACIJE Maurizio Stagni: povzeto iz “Le avventure di PINOCCHIO” Carla Collodija v poglavju 27.

Pin-130. Ostržek med orožnikoma.

Orožnika sta poklicala ribiče, ki so pravkar priveslali mimo, in jim izročila Nejca z ukazom, naj mu pomagajo. Nato sta se obrnila k Ostržku, ga postavila medse in mu velela po vojaško: “Naprej! Pa naglo stopaj, sicer gorje ti!”


Pin-131. Sunek vetra.

Močan sunek vetra je lahko tudi rešitev. Snel je Ostržku kapo z glave in mu jo odnesel po zraku kakih deset korakov daleč. Ostržek je vprašal orožnika, če lahko stopi ponjo. Šel je in pobral kapo, toda namesto da bi si jo nataknil na glavo, jo je stisnil med zobe in v divjem diru stekel proti obali. Orožnika sta takoj spoznala, da ga bosta sama težko ujela..


Pin-132. Blisk.

Naščuvala sta nanj velikega ovčarskega psa, prvaka mnogih pasjih tekem. Ostržek je bil uren, pes še hitrejši. Ljudje, ki so se gnetili na oknih in po cesti, so z veliko napetostjo pričakovali, kakšen bo izid te divje dirke.


Pin-133. Beg pred Bliskom.

Med brezupnim begom je Ostržek doživel strahoten trenutek…


Pin-134. Sliši sopenje in Bliskovo sapo.

Blisk (tako je bilo ime psu) ga je namreč v silnem naletu skoraj ujel. Ostržek je že slišal tik za sabo težko pasje sopenje in čutil vročo Bliskovo sapo.


Pin-135. Skok in čofot v vodo.

Ko je prisopihal do obale, se je kot žaba z mojstrskim skokom pognal v vodo. Blisk se je hotel sicer ustaviti, spričo silnega zaleta pa se mu to ni posrečilo in čofnil je tudi sam v vodo. Nesrečnež pa ni znal plavati.


Pin-136. Ni znal plavati.

Ostržek mu je stekel na pomoč, vendar z določeno previdnostjo glede na pretekle dogodke.


Pin-137. Blisk skoraj rešen.

Ko mu je pes obljubil, da ga ne bo več zasledoval in nadlegoval, mu je Ostržek pomagal in ga za rep odvlekel na varno.


Pin-138. Blisk na varnem.

Ubogi pes se ni mogel več držeti na nogah. Proti svoji volji se je tako napil slane vode, da je bil podoben napihnjenemu balonu. Kljub vsemu pa Ostržek psu le ni preveč zaupal. Iz previdnosti se je pognal spet v vodo, in ko se je oddaljeval od obale, je zaklical rešenemu prijatelju: “Zdravo,  Blisk! Srečno pot, pa pozdravi doma” “Zdravo, Ostržek!” je odgovoril pes,”prisrčna ti hvala, da si me rešil smrti. Dobrota ni sirota. Če le nanese prilika, se ti oddolžim.”Spodaj gumb za dostop do Collodijevega izvirnega besedila. V slovenščino prevedel Albert Širok, izdala MLADINSKA KNJIGA 1974 leta.

Če želite biti seznanjeni o novih dogodkih, ki jih organiziramo, pišite na: lemalefattedellabora@gmail.com ali pošljite WhatsApp na številko +393483503407. HVALA!